22 Mayıs 2013 Çarşamba

Bebekler Doğdukları Andan İtibaren Ana Dillerini Ayırt Edebiliyor





Arastirmalara göre, bebekler dogal olarak dil ögrenmeye son derece yatkin. Hatta ana dillerine daha dünyaya gelmeden asinalar.
Degisik bir ölçme yöntemi kullanilarak gerçeklestirilen bir çalismada bebeklerin dogar dogmaz ana dillerini tanidiklari ve yabanci bir baska dili de ögrenmeye meyilli olduklari belirlendi. Arastirmada 7 saatlik ve 3 günlük, yeni dogmus, ABD’li ve Isveçli bebekler kullanilmis. Her bir bebege özel olarak
tasarlanmis ve kabloyla bilgisayara bagli emzikler verilmis. Bebek emzigi emmeye basladigi anda bilgisayar bazen Ingilizce bazen de Isveççe sesli harf sesleri çikaracak sekilde programlanmis.  Bebeklerin kulaklarina yerlestirilen kulaklik sayesinde bebeklerin sesleri duymasi saglanmis. Sesli harf sesi bebek emzigini emmeyi birakana kadar tekrarlanmis.  Tekrar emzigini emmeye basladiginda ise bebege baska bir sesli harfin sesi dinletilmis. Emme davranisi bebegin sese gösterdigi tepkiyi belirlemek için bir ölçüt olarak kullanilmis. Uzmanlara göre bebegin daha fazla emme refleksi göstermesi, o sese karsi daha ilgili oldugu anlamina geliyor. Hem ABD’li hem de Isveçli bebekler ana dillerinden farkli sesler duyduklarinda emziklerini daha uzun süre emmis. Bebeklerin ana dillerini tanidigi ve yeni bir dil ögrenmeye karsi istekli oldugu, bebeklerde gözlemlenen bu davranisin nedeni olarak belirtiliyor.
Hamileligin otuzuncu haftasindan itibaren bebekler sesleri duymaya baslar ve annelerinin konusmalarina kulak misafiri olur. Bu nedenle bebeklerin dil gelisiminin ana rahminde basladigi düsünülüyor.  Uzmanlar eger bu mekanizmayi anlamayi basarabilirlerse ögrenme islevini gelistirmek için daha etkili yollar bulabileceklerine inaniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder