10 Haziran 2013 Pazartesi

IBM’in Nanotüp Bilgisayarı





IBM daha küçük ve hızlı transistörler yapmak için yeni bir yol buldu. IBM’deki araştırmacılar bir silikon çip üzerine 10.000 karbon tüp yerleştirdi. IBM tarafından yapılan önceki çalışmalarda nanotüp transistörlerin çiplerinin, silikon transistörlerinkinden üçte bir oranda az güç kullanarak 3 kat hızlı çalıştığı gösterilmiş. İki nanometre çapındaki karbon tüpler sayesinde, çip üreticileri silikon teknolojisiyle mümkün olandan daha fazla transistörü karbon nanotüpten üretilen çiplere yerleştirebiliyor. Fakat üzerinde milyonlarca transistörün yer alacağı nanotüplerin belli bir düzenle yerleştirilmesi araştırmalardaki en büyük sorunlardan biri.

IBM’in New York’taki T. J. Watson Araştırma Merkezi’nde araştırmacılar silikon üzerinde aşındırma yoluyla küçük çukurlar açıyor. Pek çok adımdan oluşan bu işlemle yarı iletken nanotüpler silikon üzerinde çok düzenli bir şekilde sıralanıyor. Daha sonra nanotüplerin
performansını test etmek için metal bağlantılar ekleniyor. Araştırmacıların bugüne kadar ürettiği örneklerde, nanotüp transistörler arasında150 nanometre boşluk bulunuyor. Ancak amaç nanotüpleri birkaç nanometre aralıklarla, tek kat olarak yerleştirmek. Araştırmacılar asıl yapmak zorunda oldukları şeyin, milyonlarca transistörün her birine atom ölçeğindeki elektriksel bağlantıları dikey şekilde gerçekleştirmek olduğunu söylüyor. Buna ek olarak kısa devre veya başka bir sorun olmaması için çok saf özellikte yarı iletken karbon nanotüpler üretmenin yollarını bulmak zorunda olduklarını belirtiyorlar. Tüm bunları başarmanın en az 10 yıl alacağını söyleyen araştırmacılar böylece nanotüplerin mikroelektronik teknolojisinde kullanılmaya aday olacağını sözlerine ekliyor.



1 yorum: